Tulosten analyysi ja suunnittelun käynnistäminen
Tuloksista toimenpiteisiin
Yhdenvertaisuuden arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa yhdenvertaisuuteen liittyviä kehittämiskohteita. Arvioinnin pohjalta voidaan suunnitella toimenpiteitä joilla yhdenvertaisuutta edistetään työpaikalla ja toiminnassa. Konkreettiset toimenpiteet kirjataan yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Suunnitelma voi olla erillinen tai osa jotain muuta suunnitelmaa (kuten tasa-arvosuunnitelmaa, opetussuunnitelmaa, työsuojeluntoimintaohjelmaa jne.). Yhdenvertaisuussuunnitelman laatimisen tueksi on laadittu paljon materiaaleja joita löytyy tämän oppaan lähdeaineistosta.
Yhdenvertaisuussuunnitelma voi pitää sisällään esimerkiksi kuvauksen yhdenvertaisuuden arviointimenetelmistä ja sen tuloksista, listauksen konkreettisista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä sen miten ja millaisella aikataululla suunnitelman toimeenpanoa seurataan, arvioidaan ja tarvittaessa päivitetään.
Arviointimatriisi
Lähdeaineistoja
Yhdenvertaisuussuunnittelusta on laadittu erilaisia oppaita ja ne voivat antaa ideoita yhdenvertaisuuden arvioimisen ja sen pohjalta tehtävien suunnitelmien tekemiseen. Vaikka osa aineistoita on laadittu vanhan yhdenvertaisuuslain aikana, soveltuvat tähän kerätyt oppaat ja aineistot hyvin uuden yhdenvertaisuuslain edellyttämän kaikki syrjintäperusteet huomioon ottavan suunnitelman tekemisen tueksi. Muutamia uuden lain voimaan tulon jälkeen laadittuja ohjeita on myös ilmestynyt ja aineistot on kerätty tähän aikajärjestyksessä:
2015
Ohje työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseen
SAK, AKAVA, STTK, Ihmisoikeusliitto, Näkövammaisten keskusliitto, Seta ja AllianssiYhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille
FIBSYhdenvertainen urheilu – verkkoaineisto liikunta- ja urheilujärjestöille
VALO
2014
Yhdenvertaisuusvaikutusten arvioinnin ohje säädösvalmistelijoille
SisäministeriöPidä huolta. Esimerkkejä yhdenvertaisuuden edistämisestä
Sisäministeriö
2013
Oppia kaikille! Yhdenvertaisuussuunnittelun opas oppilaitoksille
Sisäministeriö
2011
Kop kop – Pääseekö sisään? Yhdenvertaisen järjestötoiminnan opas
Sisäministeriö
2010
Yhdenvertaisuussuunnittelun opas
Sisäministeriö